Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/baronbrl/public_html/bbclone/lib/io.php on line 151
Branimir Baron Brljević - LIKOVI MOGA DOBA
Pocetak
Predgovor
O autoru
Foto album
Kontakt
  

Branimir
        Baron
                Brljević


Branimir Baron Brljević, roden 1953., književnik i publicist. Piše od najranije dobi. Prvi roman «Fašizam u lajfu» 1975. nagradilo Ministarstvo kulture, neobjavljen. Doktorirao na Goetheovu sveučilištu 1981. s disertacijom «Pojam prirode u kritičkoj teoriji društva Maxa Horkheimera». Drugi roman «Katarza» (recenzent Veselko Tenžera), objavljen u «Znanju» 1979. Treći roman «Vojska /s/pasa» objavljen kao «Heilsarmee» u EBV-Verlagu iz Hamburga 1982. U devedesetima dopisnik RTL-a i mnogih njemačkih, austrijskih i španjolskih listova. Suradivao u svim značajnijim hrvatskim dnevnicima i tjednicima. Posljednjih je godina urednik u «Privrednom vjesniku».


«Zagrebačkom književniku i novinaru Branimiru Baronu Brljeviću jugoslavenska je kulturna birokracija zabranila rad i objavljivanje.»

J.G. Reissm´┐Żller, «Frankfurter Allgemeine Zeitung», 1991.

«Branimir Baron Brljević je glasoviti hrvatski novinar slobodnjak.»

Davor Butković, «Globus», 1994.

«Baron Brljević je prvi hrvatski novinar koji se nakon osamostaljenja upustio u opasnu avanturu slobodnoga novinarstva.»

Viktor Meier, «Der Standard», 1999.

«Poštovanje Branimir Baron Brljević izaziva ne samo zbog činjenice da je sve razgovore (uglavnom) obavio kao freelancer, dakle slobodni novinar (što znači da nije bio vezan uz neku redakciju), već i zbog širine zanimanja za tematiku, odabira sugovornika do kojih se ne dolazi na lak način, iskrenog novinarskog istraživačkog zanosa kojim pristupa razgovoru, smjelosti da zapitkuje i one najosjetljivije stvari, drskošću (koja ponegdje prelazi i u stvaralački bezobrazluk) kojom, uz dužno štovanje sugovornika, ne prihvaća argument autoriteta, već traži odgovore u istinskoj argumentaciji nekog čina ili djela.»

Ante Gavranović, predgovor, 2002.